Followers

Monday, June 13, 2011

Menyesal Tak Belajar Bahasa Tamil..:)

Hari sabtu hari tu aku gy Klang..
Abah aku pekerja ladang..



so dye ade masok union, National Union of Plantation Workers..
aku dgn abah aku pegy coz dyeorg ade bagi
sumbangan pasal aku masok u, sambong degree..
majority pekerja2 ladang nie orang india,
so banyak ucapan dalam bahasa tamil..
abah aku pahamla sebab abah india muslim..
kadang menyesal gak x belaja bahasa tamil..hehe..
rugi aku xbelaja..:)

sebelom amek sumbangan tu,
urusetia suroh dok kt satu tempat..
pastu aku buat dek je..
tibe2, dtg sorg minah nie cakap tamil dengan aku..
memang x la aku nk paham kan..
haha..
naseb baek abah aku ade,
tlg translate kat aku..hehe..
ade gak la 2-3 orang cakap tamil dgn aku,
sebab dyeorg tegor bapak aku dalam bahase tu,
so dyeorg tegor aku sekali..
aku xpaham, so aku diam je la..haha..

Dr Xavier Jayakumar yg rasmikan majlis tu..



dye exco kerajaan negeri selangor..
dye punye speech, 95% tamil, 5 % english dgn melayu..
memang malangok la aku time speech dye..
haha..
bile dyeorg gelak,
aku diam je..sebab xpaham..
adela aku tanye abah aku ape yg dye cakap tu..
tapi xkan nk tanye sume..haha..
xlame lepas tu abes la ucapan..
sebenarnye memang majlis ni diadakan dalam bahasa malaysia,
tp memandangkan ramay org india,
memang lgi senang la communicate dlm bahasa tamil..
lepas tu dapat la sumbangan..
Dr. Xavier bg..
naseb baek dye xcakap tamil dgn aku,
sebab kt envelop yg dye pegang tu ade name aku..
hehe..
selamat aku..:)

Mak dgn kakak aku paham bahase tamil,
tapi dyeorg xtaw nk cakap mcm mane..
aku, satu hapa xpaham..hehe..
xpe2, nanty if ade mase lapang,
aku try belajar..hehe..

kalau lah aku panday bahasa tamil,
kan senang nk communicate dengan org india,
macam abah..
and
aku dah ade satu extra communication language..
hehe..

kan?

Bombay,

2 comments:

Fido109 said...

wow hebat gile!!! cool!!! aku rase we malaysians should at least know three languages - bahasa malaysia sebab bahasa kebangsaan, bahasa inggeris sebab bahasa antarabangasa, bahasa tamil or cina sebab bahasa tambahan!! baru satu malaysia!! ha ha =)

bombay said...

hehe..tula fido..kene panday cakap gak..barula senang nk communicate..hehe..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...