Followers

Tuesday, July 19, 2011

Senarai Sosej Tidak Halal..!



Salam semua..merujuk kepada post aku before nie, mengenai sosej babi ada logo halal jakim, ada seorang kawan kita nie komen dekat post aku tu..saudara Elih Japahar komen dekat post aku tu, and dye ada senaraikan list sosej yang tak halal..aku akan quote balik komen dye dalam entry nie..ini komen dye..

Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti dicampur usus babi adalah :

Gourmessa
Muller's Haus
Dew Fresh
Puteri
Miami Butcher House
Maspac

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan
adalah;

Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)
German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
Puteri Pan Pacific (Puteri)
MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)
Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)

ok..dah taw semua list sosej yang xhalal kan, sebarkanla dekat kawan2 kita yang xtaw..takot ade yang terbeli and termakan..sekali lagi thankz banyak2 dekat saudara Elih Japahar..:)

“Makanlah apa yang dikurniakan Allah kepada kamu daripada benda yang halal lagi bersih. Bersyukurlah dengan nikmat Allah jika kamu benar-benar menyembah Allah. Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, darah, daging babi dan binatang sembelihan bukan kerana Allah. Maka, sesiapa dalam keadaan yang terpaksa memakannya, sedang dia tidak sengaja dalam mencarinya, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha penyayang.” - Surah Al-Nahl ayat 114-115

Bombay,

2 comments:

iLa suHaiLa said...

naseb baek makan yg ramli punye..hehe

bombay said...

hehe...itu selamat..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...