Followers

Sunday, June 19, 2011

Ayah, Jasamu Abadi Di Hati Ini..



Bersempena dengan hari bapa nie, aku nk mengucapkan selamat hari bapa kat abah, Ahmad Zafir Bin Abdullah..Sayang abah..;)

Abah lahir pada 6 Mei 1957..sekarang nie, umor abah dah 54 tahun..dah nak pencen dah..abah seorang india muslim..abah convert islam gaka muda jugaklah..abah start belajar pasal agama islam mase sekolah menengah..mase tu, abah rapat dengan 2 orang ustaz..ustaz tula yang bawak abah..due2 orang ustaz nie jadi ayah angkat abah, secare xlangsung atok angkat aku..mule2 masok islam, biasela, keluarge xberape suke dgn abah punye decision..tapi bile dah lame2, sume jadi ok..adik beradik abah selalu jugak datang rumah..kadang2, adik beradik abah pon selalu jugak tolong if ade ape2 problem..

abah sangat rajen kerja..kerja abah berat..kerja dekat estate..Sime Darby Plantations Sdn. Bhd..pagi2, lepas sembahyang suboh dah kene pegy estate..dalam pukul 12 tghri baru balik..petang pulak pegy kampong..abah ade buat projek kambing..xla besar sangat..abah minat dengan projek kambing..dye cakap nie sunah nabi..:)

mase aku kecik2, time Ika xde lagi, aku selalu ikot abah pegy mane2..pegy sarapan pagi, pegy kampong..abah selalu bawak aku jalan2..naek moto..mase tu xde kereta lagi..kadang2, bile petang aku ikot abah pegy kampong, aku mesty ikot abah bile abah buat sikit keje kat estate..lepas tu mesty pegy kedai makan..hehe..mase aku darjah satu, sampai darjah berape tah, abahlah yang anta dengan amek aku kt sekolah..kuar je kelas, mesty abah dah ade tunggu..disebabkan abah kerje dekat estate, dulu2 time kecik, anah selalu bawak tengok rally..alaaa..kereta lumbe dekat ladang sawit tu..aku minat sangat tengok rally nie..time niela aku jumpe Karamjit Singh..dye selalu datang bile ade lumbe dekat estate..abah selalu bawak aku dekat pot yang baek..dapat tengok kereta tu jelas..hehe..


Aku xsanggop tengok abah sedih..sebelom Ika meninggal, abah risau sangat sebab tengok Ika saket..bile Ika meninggal, kitorang sume sedih..malam Ika meninggal tu, ade buat kenduri arwah..abah diam aje..xbecakap pon..dye sedih sangat..sampai sekarang, dah nak masok 2 tahun Ika meninggal, abah still sedih..kadang2, bile lepas solat, mesty dye menangis..teringat arwah..

aku sayang sangat kt abah..banyak bende dye dah buat untuk aku..semua yg aku mintak, mesty dapat walaupon susah bagi dye..jasa abah memang xterbalas..

abah, selamat hari bapa..





areen sayang sangat kat abah..:)

Bombay,


6 comments:

Lulu Caldina said...

lulu datang baca kisah kamu..

bombay said...

hehe..thankz lulu..:)

SoLy SoLicious said...

singgah dr segmen abg ben..
dtg bace kisah ayah kamu :)
selamat hari bapa..
Al-fatihah tuk arwah ika jua

pRiNCe said...

prince dtg membaca kisah ayah awk..:)
selamat hari bapa...
lau prince nak bagi rm50 awk nak x?

http://www.prince91.com/2011/06/contest-anda-bagi-gambar-prince-bagi.html

bombay said...

@SoLy SoLicious: tq..;)

bombay said...

@pRiNCe: insyaallah..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...